Theorie examen

Het theorie-examen kan je zelf aanvragen op http://www.cbr.nl. Je moet dan wel meteen kunnen betalen met iDeal (internetbankieren).

Ook wij kunnen het theorie-examen voor je reserveren. Als je de theorielessen bij ons gevolgd hebt, wordt het examen door ons gereserveerd.

Voordat je de tussentijdse toets of het praktijkexamen mag doen moet je eerst het theoriecertificaat behalen.

    Het theorie-examen bestaat uit 2 onderdelen:

  • 25 vragen gevaarherkenning (max. 12 vragen fout)
  • 40 vragen wet- en regelgeving en verkeersinzicht (max. 5 vragen fout)

Ben je gezakt voor één van de  twee onderdelen dan moet je de examen opnieuw doen. Dus je moet voor alle twee de onderdelen geslaagd zijn om de theoriecertificaat te krijgen.

Als eerst krijg je 25 vragen over gevaarherkenning. De vragen worden niet voorgelezen, binnen 8 seconden moet je antwoorden. Daarna  krijg je 40 theoretische vragen. Je krijgt beelden van verkeerssituaties te zien op grote tv- monitoren. Je beantwoordt de vragen met behulp van een aantal knoppen in de tafel. Naast de ja/nee vragen zijn er ook meerkeuze en open vragen, waarbij je een getal moet invullen.

Het examen duurt ongeveer drie kwartier, inclusief de informatie vóór de examenvragen. Daarna stelt de computer in ongeveer een kwartier de uitslag vast. Als je slaagt, krijg je het theoriecertificaat direct mee. Als je zakt krijg je een uitslagformulier met daarop de categorieën waaraan je voor een volgend theorie-examen extra aandacht kunt besteden. Bijvoorbeeld ‘verkeersborden’, ‘inhalen’ of ‘voorrangsregels’.

    Bij deelname aan het theorie-examen moet je de volgende documenten overhandigen:

  • Een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs;