Afgereden en dan?

Op de dag dat je afrijdt worden de gegevens vanuit het CBR verzonden en je kunt de volgende dag al je aanvraag indienen voor je rijbewijs in de gemeente waarin je bent ingeschreven. Binnen vijf werkdagen kan je dan het rijbewijs ophalen. Wil je versneld je rijbewijs aanvragen dan kun je dat aangeven, echter je betaalt daar ook meer voor.

Totdat je het rijbewijs daadwerkelijk in je bezit hebt is het verboden te rijden! Iedereen die voor het eerst een rijbewijs haalt, krijgt het beginnersrijbewijs oftewel het punten rijbewijs. Het beginnersrijbewijs kent strengere normen dan het gewone rijbewijs. Bovendien kun je strafpunten krijgen en kan het rijbewijs uiteindelijk ingevorderd worden.

Voor beginnende bestuurders gelden de eerste vijf jaar na ontvangst van het rijbewijs strengere regels. De nieuwe bestuurders krijgen een strafpunt als zij worden aangehouden voor o.a. bumperkleven, een snelheidsoverschrijding van meer dan dertig kilometer per uur en het veroorzaken van ongevallen waarbij doden of gewonden vallen.

Het rijbewijs wordt geschorst als iemand voor de derde keer is aangehouden en veroordeeld. Blijkt uit het daaropvolgende rijvaardigheidsonderzoek dat de beginnende bestuurder niet rijvaardig is, dan wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.